Manifestació bombers

Bombers, actors de la nova República (2 de març de 2016)

Els bombers catalans reivindiquen el seu paper actiu, com a estructura d’Estat, en l’actual procés de construcció de la República catalana.

Catalunya, al llarg de la seva història, sempre ha tingut una societat civil molt viva i participativa. Ja durant l’edat mitjana trobem els gremis, els col·legis i les confraries. En el segle XIX, trobem un associacionisme molt important al voltant dels ateneus, els cercles i els casinos. La revolució industrial va portar les societats d’ajuda mútua, les cooperatives i posteriorment els sindicats de classe, i també els partits polítics. I paral·lelament i cap al segle XX, es funden associacions d’oci com els centres excursionistes, societats corals, els clubs esportius i colles de cultura popular.

Els bombers catalans han estat immersos també en aquest dinamisme associatiu. L’aparició dels cossos de bombers a Catalunya durant els segles XIX i XX anava acompanyada d’associació per garantir en primer lloc un servei de mútua en cas de ferides o mort en servei. De fet, de bombers catalans van sorgir revistes tècniques i la iniciativa de convocar congressos estatals d’incendis durant les dècades de 1920 i 1930.

Just abans de la Guerra Civil es va crear la Federació de Cossos de Bombers de Catalunya, que va tenir un paper molt important de coordinació i formació durant el conflicte bèl·lic. Durant la postguerra, s’intenta trencar l’hegemonia de la Falange i els bombers s’associen en agrupacions culturals i esportives. Ja a partir de la transició, sindicats i associacions de voluntaris també s’organitzen per defensar interessos corporatius i col·lectiu.

En l’actual procés de construcció de la República Catalana, els bombers catalans no podem obviar aquesta trajectòria històrica associativa. Ara també hem de fer el nostre paper actiu, com a estructura d’estat, servint en la preparació i resposta a qualsevol emergència.

Bombers per la Independència (ANC)

 

 

Article publicat al web del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya el 2 de març de 2016.