600 amb estelada

Bombers en 600, pel “Yes” escocès (14 de setembre de 2014)

Bombers de Girona donaran suport al ‘Yes’ escocès amb un 600 estelat

Plantaran estelades d’espelmes a París, Londres, Edimburg, Amsterdam i Copenhaguen

“Fer visible el Procés català i donar suport a l’escocès”. Aquest és l’objectiu de l’expedició que 3 bombers de la Regió de Girona comencen avui diumenge i que els portarà fins a la capital escocesa en un Seat 600 tunejat amb la bandera estelada. L’Oriol Pallarès, en Pep Pladeveya i en Llorenç Parera, del Parc de Girona, han salpat avui encapçalant un comboi on també hi haurà en Bruno i en Roger, a càrrec d’una furgoneta amb la intendència necessària per fer el viatge, i l’Hugo, del Parc de Figueres, que hi anirà en moto. Un recorregut on tenen previstes parades a diverses ciutats europees per escenificar una immensa estelada d’espelmes amb què contribuiran a donar a conèixer els anhels dels catalans. París en primer lloc; posteriorment Londres després de travessar en ferry el pas de Calais. L’arribada a Edimburg la tenen programada per a dimecres 17, la vigília del dia en què els escocesos decidiran a les urnes si volen volar per lliure o prefereixen continuar formant part del Regne Unit. En funció de l’hora a què arribin, muntaran l’estelada aquell mateix vespre. Si és massa tard, ho faran a l’endemà.

   3 que aniran en 600   D'esquerra a dreta, Oriol Pallarès, Llorenç Parera i Pep Pladeveya

En Pep Pladeveya, propietari del 600, explica a Bombers per la Independència que s’han posat en mans de la Territorial escocesa de l’ANC per acabar de decidir el lloc on faran l’escenificació. El que sí és segur és que, un cop a Edimburg, no perdran l’ocasió de donar suport a la campanya del ‘Yes’, l’equivalent al ‘doble sí’ català. Porten un equip de so on punxaran música popular catalana i dins de la furgoneta, tot de caixes de cartró amb més de 6000 espelmes de colors amb què podrien formar, fins i tot, la creu blanca de Sant Andreu sobre fons blau; és a dir, la bandera d’Escòcia. Ja ho varen fer al vespre del passat 10 de setembre a la plaça de la Independència de Girona després d’hores preparant-ho tot. La resta de la ruta, després d’Escòcia, l’han programada per Amsterdam, Copenhaguen i, si van bé de temps, per Estocolm; sempre amb la idea de plantar l’estelada d’espelmes en cadascuna d’aquestes capitals on l’equip confessa no tenir-hi cap contacte; “a l’aventura!”, però sempre amb la idea d’ajudar a fer visible la causa catalana de forma alegre, festiva i pacífica.

3 bombers 600 i bandera escoesa

D'esquerra a dreta, Oriol Palla`res, Llorenç Parera i Pep Pladeveya envoltant el 600 estelat

En Pep Pladeveya, propietari del 600, explica a Bombers per la Independència que s’han posat en mans de la Territorial escocesa de l’ANC per acabar de decidir el lloc on faran l’escenificació. El que sí és segur és que, un cop a Edimburg, no perdran l’ocasió de donar suport a la campanya del ‘Yes’, l’equivalent al ‘doble sí’ català. Porten un equip de so on punxaran música popular catalana i dins de la furgoneta, tot de caixes de cartró amb més de 6000 espelmes de colors amb què podrien formar, fins i tot, la creu blanca de Sant Andreu sobre fons blau; és a dir, la bandera d’Escòcia. Ja ho varen fer al vespre del passat 10 de setembre a la plaça de la Independència de Girona, tal com mostra la imatge final, després d’hores preparant-ho tot. La resta de la ruta, després d’Escòcia, l’han programada per Amsterdam, Copenhaguen i, si van bé de temps, per Estocolm; sempre amb la idea de plantar l’estelada d’espelmes en cadascuna d’aquestes capitals on l’equip confessa no tenir-hi cap contacte; “a l’aventura!”, però sempre amb la idea d’ajudar a fer visible la causa catalana de forma alegre, festiva i pacífica.

seients de l'estelada

Seran 15 dies d’aventura. Aquest, però, no serà pas el primer cop que el 600 estelat surti de casa nostra. Al maig ja va ser a Brussel·les en una trobada dels pobles europeus sense estat. Els varen convidar els flamencs. Allà, el petit Seat va encapçalar la marxa que va acabar a les portes dels edificis comunitaris per reivindicar el dret dels pobles petits a triar les seves pròpies formes de govern. La primera apariciól del 600 estelat va ser amb motiu de la manifestació de l’Onze de Setembre de 2012 al centre de Barcelona. Des d’aleshores també ha estat a la primera edició de la fira Estelània, a Arenys de Munt, i en actes en diferents punts del país; Tarragona, Igualada, Tàrrega…

Cotxe 600 estelat

El 600, dimecres passat a la plaça de la Independència de Girona

L’any passat va recórrer part dels trams gironins de la Via Catalana, des de Tordera fins a Orriols, quan el trànsit es va tallar totalment perquè es pugués formar la cadena humana que va unir de nord a sud tot Catalunya. La setmana passada va tornar a Arenys de Munt amb motiu dels actes de commemoració del cinquè aniversari de la primera consulta popular que es va organitzar en aquest municipi del Maresme. I dijous passat, el 600 va donar suport al Sí Sí al tram 15 de la V. L’expedició cap a Escòcia ha rebut el suport de l’Ajuntament de Girona, que hi va fer una moció en el Ple Municipal del passat dilluns dia 8. Tenen el seu propi web, en600capaescocia.cat, des d’on es podrà seguir el viatge cap a Edimburg que comença avui. A través del mateix web es podran apadrinar espelmes a un euro i enviar els missatges que les acompanyaran en el seu trajecte per Europa.

estelada i bandera escoesa d'espelmes

La idea de pintar un 600 amb l’estelada va néixer just després de la final de la Champions de 2011, que el Barça va guanyar a Londres contra el Manchester United. En aquella ocasió, l’equip que ara va a Edimburg va viatjar fins a la capital britànica amb un 600 pintat de blaugrana. En Pep és un enamorat dels 600; en té més d’un. Per a ell, l’estelat amb què avui enfilen camí cap a Escòcia és tot un símbol; “el 600 és un cotxe nascut durant el franquisme però que va acabar esdevenint el cotxe del poble; va ser molt emblemàtic, en aquella època”. Per tant, el 600 representa la gent. Però aquest Seat en concret du matrícula de Madrid, cosa gens ni mica casual: “Amb això, pretenem representar el poble català vingut de fora; gent totalment integrada al país que, a més, també es sent independentista”, afegeix Pladeveya. Va ser ell qui va pintar l’estelada. Dins, els seients estan revestits d’una funda estelada feta amb skay. L’equip ha dissenyat les seves pròpies samarretes; grogues amb l’emblemàtic 600 dibuixat al pit. Dijous pot ser testimoni d’un fet que podria afegir més pressió a l’Estat espanyol davant la negativa a autoritzar la Consulta del 9N. Perquè el 18S escocès, Catalunya hi té poc a perdre, però molt a guanyar.

detall samarreta 600 estelat