TC = trituradora

El TC retalla més l’autogovern

L’article 132 de l’Estatut d’Autonomia diu que “correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil”. En base a aquest article, el govern de Catalunya va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra diversos articles de la Ley 17/2015, de 9 de julio, del Sistema Nacional de Protección Civil, impulsada pel govern espanyol, ja que plantejava dubtes sobre qui havia d’assumir les competències de coordinació de la Protecció Civil a Catalunya.

Fa unes setmanes altra vegada el Tribunal Constitucional ha rebutjat, per unanimitat, el recurs del Govern de la Generalitat. Pel màxim tribunal espanyol, l’article 132 no serveix i és l’Estat qui pot assumir la coordinació general dels diferents serveis i recursos públics que les diferents administracions (municipals, provincials o autonòmiques) destinin a les emergències pròpies de protecció civil i considera que la competència autonòmica en matèria de protecció civil està vinculada a la vigilància de la seguretat pública, que la Constitució atribueix en exclusiva a l’Estat.

És a dir, la sentència considera que l’Estat ha de coordinar tota la protecció civil, en tot moment, tant quan hi ha emergència, com quan es planifica o s’estableixen mesures preventives.

Aquesta nova sentència és un atac més a les competències de l’Estatut.

Des del 2010, el Tribunal Constitucional porta anul·lats 14 articles i 23 més han rebut una reinterpretació del contingut. Podem afegir-hi més de vint lleis aprovades pel Parlament de Catalunya des de 2012 i que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional.

Tribunal Constitucional

Ara és el torn de treure l’exclusivitat de la protecció civil a la Generalitat i limitar-ne les competències. I de fet, el mateix estat és el primer a incomplir l’Estatut, ja que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de salvament marítim i en matèria de seguretat nuclear, i cap de les dues competències no s’han traspassat.

Així, la política espanyola continua aplicant les lleis en una sola direcció: només volen fer complir aquells apartats que els interessa.

És insostenible continuar depenent d’un Estat espanyol, el qual dia sí, dia també, ens limita competències, ens ofega legislativament i ens perjudica de manera deliberada en tots els àmbits, també en el de la nostra seguretat.

 

Bombers per la Independència (ANC)

 

Article també publicat al web del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya el 30 de juny de 2017