El repte dels rescats de muntanya

rescat en helicòpter

Un dels tipus de serveis més espectaculars que fem els bombers són els rescats de muntanya, en especial els vinculats a parets verticals on l’helicòpter és la plataforma de treball per excel·lència. Espectaculars sí, i també d’alta dificultat tècnica on el treball en equip és clau.

A Catalunya les activitats de muntanya es practiquen tot l’any. Senderisme, escalada, alpinisme, barranquisme, esquí, caça de bolets, etc. És cert que hi ha activitats que es concentren en determinats massissos, però el resultat és que hi ha activitats arreu tot l’any. I per tant tot l’any hi ha demanda de rescats arreu, amb pics en caps de setmana, ponts, períodes vacacionals.

Aquesta activitat muntanyenca és practicada per molta gent de la nostra societat, i també hi ha punts on es concentra un turisme internacional de primeres figures que van a buscar parets excepcionals que tenim en racons dels nostres massissos.

Més que una gran font d’ingressos, aquest turisme dóna qualitat a la marca Catalunya, desestacionalitza, i crea llocs de treball en pobles petits. Aquesta activitat requereix que es doni el servei de rescat en condicions. Sinó, es posa en risc tot.

Actualment Bombers de la Generalitat disposa de 3 grups de rescats: la Seu d’Urgell, Olot i Cerdanyola del Vallès, complementada amb algun parc de bombers voluntaris que els donen suport. Una de les dificultats és l’atenció sanitària enmig del rescat, fet pel qual, cal comptar amb metges/infermers que puguin ser rescatadors, o rescatadors que puguin ser metges/infermers.

Però el factor econòmic limitant més important és el dels helicòpters. Cal completar aquest mapa d’equips de rescat, i sobretot, cal completar la flota d’helicòpters per disposar-ne arreu, els suficients per suplir els manteniments periòdics, l’entrenament recurrent, etc.

Evidentment, això no és possible en una Generalitat autonòmica o aquesta que està intervinguada pel mal anomenat 155.

També, per disposar de serveis de rescat adequats, hem de continuar perseverant per assolir la nostra República Catalana.

 

Bombers per la Independència (ANC)

 

Article publicat a finals de novembre de 2017