El TC retalla més l’autogovern

trituradora

L’article 132 de l’Estatut d’Autonomia diu que “correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil”. En base a aquest article, el govern de Catalunya va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra diversos articles de la Ley 17/2015, de 9 de julio, del Sistema Nacional de Protección Civil, impulsada pel govern espanyol, ja que plantejava dubtes sobre qui havia d’assumir les competències de coordinació de la Protecció Civil a Catalunya.

Fa unes setmanes altra vegada el Tribunal Constitucional ha rebutjat, per unanimitat, el recurs del Govern de la Generalitat. Pel màxim tribunal espanyol, l’article 132 no serveix i és l’Estat qui pot assumir la coordinació general dels diferents serveis i recursos públics que les diferents administracions (municipals, provincials o autonòmiques) destinin a les emergències pròpies de protecció civil i considera que la competència autonòmica en matèria de protecció civil està vinculada a la vigilància de la seguretat pública, que la Constitució atribueix en exclusiva a l’Estat.

És a dir, la sentència considera que l’Estat ha de coordinar tota la protecció civil, en tot moment, tant quan hi ha emergència, com quan es planifica o s’estableixen mesures preventives.

Aquesta nova sentència és un atac més a les competències de l’Estatut.

Des del 2010, el Tribunal Constitucional porta anul·lats 14 articles i 23 més han rebut una reinterpretació del contingut. Podem afegir-hi més de vint lleis aprovades pel Parlament de Catalunya des de 2012 i que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional.

Ara és el torn de treure l’exclusivitat de la protecció civil a la Generalitat i limitar-ne les competències. I de fet, el mateix estat és el primer a incomplir l’Estatut, ja que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de salvament marítim i en matèria de seguretat nuclear, i cap de les dues competències no s’han traspassat.

Així, la política espanyola continua aplicant les lleis en una sola direcció: només volen fer complir aquells apartats que els interessa.

És insostenible continuar depenent d’un Estat espanyol, el qual dia sí, dia també, ens limita competències, ens ofega legislativament i ens perjudica de manera deliberada en tots els àmbits, també en el de la nostra seguretat.

 

Bombers per la Independència (ANC)

 

Article publicat l'1 de juliol de 2017